top of page
Search
  • Writer's pictureBahar Önderol

Sık Sık İş mi Değiştiriyorsunuz?


Sık İş Değiştirme Sorunu

Sık sık iş mi değiştiriyorsunuz? Yeni işe girdiğinizde bir süre motive olup, ilk heyecan geçtikten sonra iş yerinin ya da yönetimin kusurları gözünüze batmaya başlıyor ve kendinizi tekrar iş ararken mi buluyorsunuz? 🤔 Aynı şeyleri tekrar tekrar yaşamaktan yoruldunuz mu? Bu kısır döngüyü kırabilirsiniz. Şu iki önemli konuyu araştırmakla başlayın:🔍


1️⃣Doğru iş: Yeni işe girdiğinizde, yeni şeyler öğrenme, yeni çevre edinme, daha iyi bir maaş, vb. nedenlerden dolayı, bir süre mutlu olabilirsiniz. Ancak, işin kendisinden zevk almıyorsanız, bir süre sonra memnuniyetsizlik hissetmeye başlarsınız çünkü bunlar dışsal motivasyonlardır ve kalıcı bir tatmin hissi vermezler. Sevdiğiniz işte çalıştığınızda ise işin kendisi başlı başına bir ödül olur ve kalıcı bir içsel motivasyon yaratır. 


Ayrıca, araştırmalar gösteriyor ki sevdiğiniz işi yaparken verimliliğiniz ve yaratıcılığınız artar, iyi performans göstererek, başarılı olursunuz. Çünkü sevgi ile yetenekleriniz, karakter özellikleriniz ve değerlerinizden oluşan gücünüz arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu nedenlerle, sevdiğiniz iş sizin için doğru iştir.


2️⃣Doğru çalışma ortamı: Sizin en iyi halinizde olmanızı böylelikle en yüksek performansı gösterebilmenizi sağlayan çalışma ortamı sizin için doğru çalışma ortamıdır. Bunu değerlendirirken şu kriterleri kullanabilirsiniz:


  • Konum: Ofiste mi, evde mi yoksa hibrit sistemde mi çalışmak sizi daha mutlu ediyor?


  • Tempo: Hareketli ve yoğun bir ortamı mı yoksa sakin, daha yavaş bir tempoyu mu tercih ediyorsunuz?

  • Çalışma saatleri: Çalışma saatlerinin belirli olmasını mı yoksa sizin belirleyebileceğiniz şekilde esnek olmasını mı istiyorsunuz?

  • Boyut: Değişimin hızlı olduğu küçük ölçekli start-up firmaları mı yoksa iş güvencesi yüksek rol ve sorumlulukların belirli olduğu büyük kurumsal firmalar mı daha cazip sizin için?

Son olarak, bir iş yerinde çalışmaya karar vermeden önce kurumun değerleri ile kişisel değerlerinizin örtüştüğünden emin olmalısınız. Kurumun değerleri “işleri nasıl yapıyoruz ve birbirimize nasıl davranıyoruz?" sorularının yanıtlarını verir. Kişisel değerlerinizle, kurumun değerleri örtüştüğü ölçüde o kurumla iş ilişkiniz uzun soluklu olur. Böylece, kariyerinizde daha güvenli adımlarla ilerleyebilir ve kariyer başarınızı artırabilirsiniz.


Bir sonraki işinizi aramaya başlamadan önce, durup bu konularda düşünmeye zaman ayırarak, bilinçli bir kariyer yolu inşa etmeye ne dersiniz?

bottom of page