Büyük liderlerin ekiplerine ilham verdiği bir sır değil, peki ya tam tersini yapanlar? Gallup’un yaptığı bir araştırmaya göre, çalışanların;
%65'i streslerini yöneticilerine bağlıyor,
%75'i işyeri yabancılaşmalarının kök nedeninin yöneticileri olduğuna inanıyor ve
şaşırtıcı bir şekilde %20'si yaşamlarının bir döneminde yöneticilerinin ölmesini dilemekten çekinmiyor, bu da sorunun boyutunu ortaya koyuyor.
Ankette yer alan herkes en az bir kez "tahammül edilmesi imkansız bir yönetici" ile çalışma deneyimi yaşamış.
Benim de hayatımda tahammül etmekte çok zorlandığım bir yönetici olmuştu. Çalışma arkadaşlarım, ekibinden 13 kişiyi ya istifaya zorladığını ya da işten çıkardığını söylemiş ve beni “14’üncü kurbanı olmak istemiyorsan, dikkat et!” diyerek kendisiyle ilgili uyarmışlardı.
Maalesef, bu toksik liderler genellikle organizasyon içinde yarattıkları zararın farkında değiller, farkında olanlar ise genellikle eylemlerini haklı çıkarır ve yardım aramaktan kaçınırlar. Bu tür liderlerle çalışmak durumunda olanlara, @François Lelord ve @Christophe Andre'nin "Zor Kişiliklerle Yaşamak" adlı kitabını okumalarını öneriyorum. Bu kitap, farklı kişilik tiplerine uygun rehberlik sunarak, profesyonel ve kişisel alanlarda zorlayıcı bireylerin davranışlarını yönetme ve etkileme konusunda yol gösteriyor.
Toksik liderlik, kurumsal dünyada inkar edilemez olumsuz etkilerine rağmen varlığını sürdürüyor. Peki, neden yıkım getiren bu toksik liderlerin organizasyonlarda güçlenmesine izin veriyoruz? Kuruluşlar toksik davranışlarına neden göz yumuyor? Bence bunun yanıtı yüzleşme korkusu, farkındalık eksikliği ve bu liderlerin bu şekilde iş sonucu getirdiğine dair yanlış inançlarımız.
Toksik liderlik, bir kuruluşun üretkenliğine ve itibarına ciddi şekilde zarar verebilecek yaygın bir sorun. Peki, ne yapmalı? İşte toksik liderliği dönüştürmek için atılabilecek bazı adımlar hakkındaki düşüncelerim:
🔒Psikolojik güvenlik kültürünü teşvik edin! Çalışanların endişelerini rahatça dile getirebilecekleri ve toksik davranışları bildirebilecekleri bir psikolojik güvenlik kültürünün yaratılmasını sağlayın. Açık diyaloğu ve geri bildirim kültürünü teşvik edin.
🎓Eğitim ve koçluk desteği sağlayın! Toksik liderler için eğitim ve koçluk desteği sunarak, onların yıkıcı eğilimlerini aşmalarına destek olun.
🔨Yaptırımları uygulayın! Lider, toksik davranışlar göstermeye devam ederse, yaptırımların uygulanması çok önemlidir. Pozisyonu ne olursa olsun, hiç kimsenin kuruluşun davranış kurallarının üstünde olmadığını göstermek hayati önem taşıyor.
🤝Etkilenen Çalışanlara Destek Sağlayın! Toksik bir liderden etkilenen çalışanlar için danışmanlık hizmetleri, stres yönetimi atölyeleri veya sadece dinlemeyi içeren destek mekanizmaları oluşturun.
İK Yöneticilerinin, toksik liderlik sorununu önleme ve daha sağlıklı, daha üretken bir çalışma ortamı geliştirme sorumluluğu vardır. Bu stratejileri uygulayarak, organizasyonlarda toksik liderlerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırma ve pozitif liderlik tarzlarını teşvik etme yönünde önemli adımlar atabilirsiniz. Düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi paylaşın. Birlikte daha sağlıklı ve etkili bir iş dünyası yaratmak için neler yapabileceğimizi keşfedelim!
Comments