İş yerinde işinizi yapmanızın engellendiğini ve bunu çözmek için daha fazla insanı dahil ettiğinizde, bunun daha büyük bir soruna dönüşmesinin hayal kırıklığını hiç hissettiniz mi? İş yerinde eskalasyon her zaman sorunları çözme konusunda fayda sağlamayacağı gibi, ilişkilerde gerginliği artırıp, hatta kalıcı hasarlar bırakabiliyor.
Bir örneği ele alalım: Üst yönetime bir rapor hazırlamak durumunda olan bir Proje Yöneticisisiniz (PM). İlgili departmanlardan, rapor için gerekli bilgileri toparlamakta sıkıntı yaşıyorsunuz. Yazılım bölümüne gidiyorsunuz, ancak çok meşguller. İş birimine gidiyorsunuz, onlar da çok meşgul. Ne yaparsınız?
Genellikle, PM kendi yöneticisine ve ilgili birim yöneticilerine bilgileri alamadığını söyler, ardından konuşup, sorunu çözmelerini bekler. Yöneticiler öncelikleri yeniden belirler ve çalışanlarını buna göre yeniden yönlendirirler. PM’in sorunu çözülür ama bir sonraki sefere kadar. PM konuyu geçen sefer tırmandırdığı için bir sonraki isteğinde, iş birliği yerine dirençle karşılaşması ve yine eskalasyona başvurmak durumunda kalması kuvvetle muhtemel. PM’in yöneticisi de "Neden bunu tek başına yapamıyor? Neden her seferinde müdahale etmek zorunda kalıyorum?” diye düşünmeye başlar.
Bu basit bir çözüm gibi görünebilir, ancak tekrarlanan eskalasyonun uzun vadeli etkilerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Eskalasyon çok sık kullanıldığında, gerçekten de yöneticiler üzerinde gereksiz bir yük oluşmasına neden olabilir ve karar alma süreçlerini de yavaşlatabilir.
Peki bu örnekteki eskalasyon nasıl doğru şekilde yapılabilir?
1- PM durumu tırmandırmak yerine, yardım istemelidir. Talebin önemini açıklamalı ve meslektaşlarından görevleri buna göre önceliklendirmede yardım istemeli, birlikte çözebilecekleri mesajını vermelidir.
2- PM’in bilgi istediği kişilerin, o bilgiyi sağlamakla sorumlu olduğu düşünülürse problem yalnızca PM’in değildir. Bilgi istenen kişilerin, bu bilgiyi sağlamakla sorumlu olduğunu bilerek, problemi üstlenmeli ve kendi yöneticilerine gidip, “PM’in bu talebini iş yüküm nedeni ile karşılayamıyorum. İşlerimin önceliklerini yeniden belirlemeyi veya bazı görevleri devretmeyi görüşebilir miyiz?" demeliler.
Bu yaklaşım, herkesin süreçteki rolünü üstlendiği daha işbirlikçi bir ortam yaratır. Bilgi sağlamaktan sorumlu kişi sorumluluğunu kabul eder ve zorluklarını yöneticisine iletirse, dahil olan herkes için daha dengeli ve daha az stresli bir durum yaratır.
Eskalasyon belirli durumlarda değerli olabilse de aşırı kullanım, işlevini yitirmesine ve sağlıksız bir çalışma ortamı yaratılmasına neden olur. Açık iletişimi teşvik ederek, çalışanları güçlendirerek, kuruluşlar daha olumlu, üretken ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratabilir. Unutmayın, amaç, sorunların korku ve otoriteyle değil, iş birliği ve karşılıklı saygıyla çözüldüğü bir iş yeri yaratmaktır. Bugünden başlayarak eskalasyonları nasıl ele aldığınızı yeniden düşünün ve ekibinizi de aynısını yapmaya teşvik edin.
Commentaires